projects       info       contact

Aanbouw en Verbouwing


Particulier Project
Côtes-d'Armor, Bretagne, Frankrijk
2021

Houten aanbouw en interne verbouwing voor een typische traditionele longère woning in de Côtes-d'Armor in Bretagne, Frankrijk.Traditionele Bretonse bouwstijl


In de noordelijke regio van Bretagne zijn de traditionele huizen vaak op het zuiden gericht om optimaal van de zon te genieten. De topgevel is vaak op het westen gericht als bescherming tegen de wind.

In de Côtes d’Armor zijn de huizen vaak gebouwd van graniet. Het is een lokaal gewonnen steen die typisch is voor dit gebied, net als de leisteen voor de daken. In de 19e eeuw zijn de rieten daken vervangen door daken met ardoises (leien) vanwege het kleinere risico op brand.

Een ander typisch kenmerk aan de huizen in Bretagne zijn de stenen die loodrecht op de ramen zijn geplaatst, zodat ze er als een band omheen lopen.

De luiken zijn waarschijnlijk niet origineel. In Bretagne is het gebruik van luiken niet traditioneel. Vaak heeft men ze om veiligheids redenen aan het huis toegevoegd, meestal alleen op de begane grond.

Typologie van de Longère


Typisch aan een longère is de lange, smalle vorm. Ze zijn minstens 12 meter lang. Longère betekent dan ook ‘langwerpig huis’.

Vroeger waren het vaak de huizen van ambachtslieden of boeren. Soms waren er eerst meerdere bouwwerken en zijn ze met elkaar verbonden. Of het huis was oorspronkelijk een onderdeel van een ensemble van boerderijgebouwen en het langste gebouw, vroeger waarschijnlijk de stal, is bewaard gebleven en verbouwd. In sommige gevallen zijn de hoofdboerderij en de aangrenzende gebouwen voor het vee allemaal bewaard gebleven, om één longère te vormen.

De ingang van een longère bevindt zich meestal in het midden van de gevel. Vroeger kwam je meestal uit in een smalle gang met links een keuken en rechts een slaapkamer, met in elk een schoorsteen. Op de verdieping werd vroeger het graan opgeslagen.

Veel traditionele longères hebben een traditionele openhaard en zijn van binnen opnieuw ingedeeld. Het natuursteen wordt tegenwoodig vaak onafgewerkt in het zicht gelaten.

Het ritme van de openingen in de zuidgevel van de bestaande woning wordt doorgezet in de houten constructie van de aanbouw aan de zuidzijde van de woning. 

De aanbouw biedt een wijds uitzicht over het glooiende landschap. In tegenstelling tot de woonkamer, een knusse binnenruimte, is deze ruimte open en licht.
De glazen gevels maken van de aanbouw een behaaglijke buitenkamer voor de winter. In de zomer kunnen de openslaande deuren worden geopend om zo een aangename .

De ruime zitkamer heeft openslaande deuren aan de westzijde, waar onder de pergola ruimte is om te lunchen en dineren in de zomer.

Aan de oostzijde creeert de luifel van de aanbouw een gastvrije overkapping boven de voordeur van de woning.