projecten       info       contact
 

De Meesterproef, Vlaardingen


Transformatie van basisschool tot woning.
Interne verbouwing
Vlaardingen, Nederland

2020
In samenwerking met Holto Architecture ontwierp Re:Sponse verschillende varianten voor een kluswoning in een voormalige basisschool. In de ene ontwerpvariant zou de bestaande trap worden gesloopt. In de andere variant zou de bestaande trap worden behouden. De opdrachtgevers kozen uiteindelijk voor de tweede variant, omdat ze de bestaande trap een belangrijk element vonden dat herinnert aan de voormalige functie als basisschool.





Variant 1






De bestaande trap wordt gesloopt. De nieuwe houten trap ligt verborgen achter de keuken, die op deze manier een conceptueel massief houten element vormt in het middelpunt van de woning.

Omdat de bestaande trap wordt gesloopt is er plaats voor een ruime studeerkamer op de begane grond en een ruime badkamer op de eerste verdieping. De vierkante ramen maken deze ruimtes speciaal.

Een vide boven de nieuwe trap zorgt voor meer daglicht op de begane grond. Op de overloop bevinden zich kasten voor de wasmachine en droger.



Variant 2






De bestaande trap blijft behouden. Deze vormt een authentiek element in de woning en herinnert aan de voormalige functie als basisschool.   

De keuken wordt tegen de gesloten binnenmuur van de woonkamer geplaatst. Op deze manier heb je vanuit de keuken overzicht over de woonkamer en naar buiten. Het brede aanrecht benadrukt de lengte van de ruimte. Een ruime voorraadkast met schuifdeur zorgt voor genoeg opbergruimte. 

De studieplek op de overloop op de eerste verdieping heeft een breed bureau langs het raam. Het licht en uitzicht maakt het een fijne plek om te werken.

In de badkamer op de eerste verdieping bevindt de douche zich in een nis. Dit zorgt voor de nodige privacy in de ruime, lichte badkamer.










︎    ︎    ︎